Tilaa ravintolatarvikkeita 300 €:lla (alv 0%) ja saat pakettitoimituksen ravintolan ovelle veloituksetta! Rahtitoimituskin vain 49,90 €!

HoReCa-tavaratalo yrityksille verkossa - osta silloin kun sinulle sopii Yli 90% valmiina pakattavaksi

GN-astioiden mitoitus

GN-astioiden mitoitus – opas keittiöön

GN-astiat eli GastroNorm-astiat ovat ammattikeittiöiden kansainvälinen standardi. Niitä käytetään ravintoloissa, kahviloissa ja hotelleissa ruoan valmistukseen, säilytykseen ja tarjoiluun. Oikea GN-astioiden koko ja syvyys helpottaa työn sujuvuutta, säästää tilaa ja tekee työskentelystä tehokkaampaa. Tässä artikkelissa käymme läpi GN-standardin mitoituksen ja yleisimmät käyttötarkoitukset.

Mikä on GN-standardi?

GN-standardi perustuu perusmittoihin, jotka on suunniteltu yhteensopiviksi keittiölaitteiden, kuten uunien, kylmäkaappien ja tarjoilulinjastojen kanssa. Perusmitaksi määritellään GN 1/1, jonka koko on 530 x 325 mm. Kaikki muut koot johdetaan tästä perusmitasta.

Yleisimmät GN-astioiden koot

Koko Mitat (mm) Käyttötarkoitus
GN 1/1 530 x 325 Peruskoko, sopii uuneihin ja kylmäsäilytykseen
GN 1/2 325 x 265 Lisukkeet, pienemmät ruokaerät
GN 1/3 325 x 176 Salaatit, kastikkeet ja lisukkeet
GN 2/3 354 x 325 Usein käytössä lämpöhauteissa ja kuljetusastioissa
GN 1/6 176 x 162 Kastikkeet ja täytteet
GN 1/9 108 x 176 Pienet lisukkeet, mausteet ja täytteet

Syvyydet ja tilavuudet

GN-astioita on useissa syvyyksissä, tyypillisesti 20–200 mm. Matala astia sopii ruoan esillepanoon, kun taas syvä astia on kätevä ruoan säilytyksessä ja kuljetuksessa. Syvyyden valinta riippuu ruokalajista ja käyttötarpeesta.

Mihin GN-astioita käytetään?

  • Keittiössä: esivalmisteluun, kypsennykseen ja kylmäsäilytykseen.
  • Tarjoilussa: buffeteissa, lämpöhauteissa ja salaattipöydissä.
  • Kuljetuksessa: GN-standardin ansiosta astiat sopivat kuljetuslaatikoihin ja pitopalvelun tarpeisiin.

Materiaalivaihtoehdot

  • Ruostumaton teräs: kestävä ja soveltuu kuumiin lämpötiloihin.
  • Muovi ja polykarbonaatti: kevyempi vaihtoehto kylmäsäilytykseen.
  • Melamiini ja posliini: esteettinen ratkaisu esillepanoon ravintoloissa ja hotelleissa.

Yhteenveto

GN-astiat ovat olennainen osa ammattikeittiön arkea. Kun tunnet perusmitat, eri syvyydet ja materiaalit, voit valita juuri oikeat astiat ravintolan, kahvilan tai hotellin tarpeisiin. Oikein mitoitetut GN-astiat tehostavat työskentelyä ja parantavat esillepanoa.

Tutustu GN-astioiden valikoimaan Resta24.fi-verkkokaupassa.

Selaa tuoteryhmiä

Oma tili

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä