Lasien, aterimien ja ottimien puhdistus

Lasit, aterimet ja ottimet ovat ravintoloissa kovassa päivittäisessä käytössä. Vaikka lasi ja teräs ovatkin kovia, käyttöä kestäviä materiaaleja, lasi naarmuuntuu ja teräs tummuu ajan myötä. Oikeanlaisella puhdistuksella asiakkaat saavat nauttia puhtaasta ja kiiltävästä kattauksesta, ja mikä parasta, lasien ja aterimien käyttöikä pitenee huomattavasti.

Lasien puhdistus

Lasien puhdistuksessa on suositeltavaa noudattaa ohjeita konepestävyydestä. Suuri osa valikoimiemme ravintolakäyttöön tarkoitetuista laseista kestävät konepesua. Jotkin ravintolat ovat varustettu erityisesti lasien pesemistä varten tarkoitetuilla tiskoneilla, mutta valikoimiemme konepestävät ravintolan lasit voi pestä aivan yhtä hyvin myös tavallisessa tiskikoneessa. Konepesun jälkeen lasit kannattaa vielä kiillottaa esimerkiksi puuvillapyyhkeellä, jotta lasit odottavat asiakkaitasi hohtavan puhtaina ja kauniina.

Käsinpestävät lasit kannattaa huuhtoa lämpimällä vedellä mahdollisimman pian käytön jälkeen. Usein laseille riittää pesu lämpimällä vedellä ilman pesuainetta, ja etenkin viini- ja kristallilaseille suositellaan ensisijaisesti käsinpesua. Jos pesuaineen tarvetta ilmenee, muista huolehtia lasien riittävästä ja runsaasta huuhtomisesta jotta laseihin ei jää pesuainetta. Pesuainejäämät mm. estävät kuplien muodostumista laseissa.

Lasien kirkastamiseen toimiva niksi on etikkaliuos. Huuhtelemalla puhtaat, mutta hiukan samentuneet lasit lämpimässä etikkavedessä, saat laseista taas kirkkaat ja kiiltävät.

Likaisempien lasien ensiapuna toimii mieto saippualiuos. Tämä estää esimerkiksi lasin pohjaan kuivahtavat juomatahrat, joita on jälkikäteen hankala poistaa. Tiskiharjan käyttöä on suositeltavaa välttää, jotta harja ei naarmuta lasia. Pienet ja ohuet naarmut näkyvät laseissa helposti ja tekevät laseita epäsiistien ja nuhruisten oloisia. Vaikeisiin tahroihin, kuten itsepäisiin huulipunatahroihin lasin reunassa, voi käyttää pehmeää tiskiharjaa. Kaikkein itsepäisimmät juomatahrat on näppärä pestä tiskialtaan pohjaan imukupilla kiinnittyvällä, lasien käsinpesuun tarkoitetulla pesuharjalla.

Jotta laseihin ei jäisi ikäviä valumajälkiä, ei laseja kannata kuivattaa ylösalaisin roikottamalla. Paras tapa kuivata lasit ja saada laseista puhtaan ja tahrattoman näköiset, on kuivata lasit mikrokuituliinalla, pellava- tai puuvillapyyhkeellä. Mahdolliset nukkajäljet välttää käyttämällä lasien puhdistuksessa ohuita puuvillahansikkaita.

Valikoimistamme löydät kestävät ja laadukkaat lasit ravintolaan. Helposti puhdistettavat ravintolan viinilasit, olutlasit, snapsilasit, juomalasit, coctail- ja liköörilasit, jäätelölasit, kahvi- ja teelasit, karahvit ja vesipullot, sekä lasilautaset ja -kulhot kestävät kovempaakin ravintolakäyttöä. Tutustu valikoimiimme tästä.

Aterimien ja ottimien puhdistus

Valikoimiemme ravintolakäyttöön tarkoitetut aterimet ja ottimet kestävät kovempaakin ravintolakäyttöä ja ovat helppoja puhdistaa. Jotta ravintolan aterimet ja ottimet säilyisivät mahdollisimman pitkään käyttökuntoisina ja siisteinä, on hyvä huuhtoa ne ruokajäämistä mahdollisimman pian käytön jälkeen. Mikäli lika on kuivanut aterimiin ja ottimiin, voi ravintolan välineet liottaa hetken aikaa lämpimässä vedessä.

Jotkin happamat ruoka-aineet kuten kananmuna, majoneesi, viinihappo, sinappi ja raparperi voivat aiheuttaa tummia pilkkuja tai pintaruostetta aterimiin ja ottimiin. Lämpö, veto ja kosteus edesauttavat etenkin hopean tummumista. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut ravintolan aterimet ja ottimet voivat ruostua, ellei niitä puhdista ja huolla oikein.

Puhdistuksessa kannattaa välttää teräsvillan käyttöä, jottei ravintolan ruokailuvälineet ja ottimet naarmutu. Jos peset aterimet ja ottimet koneessa, vältä liian täyttä koria, jotta ruokailuvälineillä on riittävästi tilaa puhdistua kunnolla. Kun kone on pessyt, huolehdi koneen luukku auki mahdollisimma pian jottei välineet jää seisomaan kosteaan ilmaan, vaan pääsevät hyvin kuivahtamaan.

Vaikka valikoimiemme ravintolan aterimet ja ottimet ovat valmistettu kestävistä ja laadukkaista materiaaleista, voivat ne ajan myötä tummua, naarmuuntua ja kulua. Pinttyneitä ja vaikeasti puhdistettavia ruokailuvälineitä ja ottimia voi puhdistaa erilaisin seoksin, esimerkiksi vettä ja pyykinpesujauhetta käyttäen, etikan ja veden avulla, tai kloriitti-vesi seoksella. Teräksiset välineet voi puhdistaa myös tiskokoneessa ilman muita astioita, lisäämällä pesuainelokeroon 2-3 ruokalusikallista sitruunahappoa.

Tummuneet hopeiset aterimet ja ottimet voi puhdistaa hopeankiillostuaineilla, joita on saatavilla nestemäisenä, pastana ja liinoina. Apuvälineeksi puhdistamiseen sopii pehmeä kangas tai pumpuli. Myös ruokasooda on oivallinen puhdistusaine hopealle yhdessä veden ja folion kanssa. Tarvittaessa ruokasoodan voi korvata myös suolalla tai leivinjauheella.

Resta24 verkkokaupasta löydät kestävät ja laadukkaat ravintolan aterimet, aterinsarjat, pihviveitset ja ottimet. Tutustu valikoimiimme tästä.

Likaan hyvin tehoavat aineet:

  • Saippuavesi, poistaa hyvin rasvan ja kuivahtaneet juomaläikät
  • Laimennettu etikka, poistaa kalkkisaostumia
  • Ruokasooda, poistaa tehokkaasti likaa kun likaa
  • Perussooda, erinomainen teejäämille
  • Pyykinpesuaine, poistaa tummentumia
  • Kromille ja ruostumattomalle teräkselle tarkoitetut aineet, puhdistukseen ja suojaukseen
  • Erilaiset hopeankiillotusaineet

Huomioi nämä:

  • Ruostumattoman teräksen hankaustyynyt, naarmuuntumisriski
  • Valkaisuaineet ja desifiontiaineet, korroosioriski
  • Hankausjauheet, naarmuuntuminen
  • Hopeanpuhdistusaineet vain hopealle, syövyttää ruostumatonta terästä
  • Vesi-etikka-/pyykinpesuaine-/soodaseos vain ruostumattomalle teräkselle, hopea ei välttämättä kestä näitä aineita

Tuoteryhmät

Oma tili

Ostoskorisi on tyhjä